Innehåll[Visa]

Tutmask, via Wikimedia Commons

 

 

Egypten - "Civilisationens vagga"

Gamla riket 3500 f Kr - 2500 f Kr
Mellersta riket 2100 - 1600
Nya riket 1600 - 1000
Romersk - bysantinsk tid 31 - 639 e Kr

Typiskt för egyptisk stil:

Ordning, klarhet, elegans

Tillbaka till början
Från Egypten har vi fått grunderna för vår kultur - hus av sten med fyra väggar - flyttbara möbler - stolen, bordet, sängen, draglådan - och obelisken. 5000 år f Kr tillverkade egypten_karl1man keramik egypten_karl3i former somegypten_karl2 vi fortfarande använder och 2500 f Kr framställde man glas - pärlor till smycken.

egpten_Luxor_rhegypten_Gizeh_rhEgyptierna tog tingen nyktert och "funktionellt". De var konservativa praktiker. Formen var strängt ordnad och reglerad precis som i deras feodala samhälle och i deras dagliga liv. Genom flera tusen år formades de allmängiltiga, eleganta och till slut fulländade former, som påverkade kommande stilar och som är i bruk och levande hos oss än i dag. Färgskalan var svart, rött och mörkt orange samt gult, grönt och blått.

 

 

Tutankhamon var farao och dog 1339 f Kr (Nya riket). Hans välbevarade gravkammare upptäcktes 1922 i Konungarnas dal. Bilden längst upp till höger visar hans begravningsmask i guld som vägde drygt 10 kg.

Tillbaka till början    


 

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre