Innehåll[Visa]

Black bold spiral, via Wikimedia Commons

Egeisk bronsålder

 

2500 - 1300 f Kr
Nordisk bronsålder
1500 - 400 f Kr

Tillbaka till början

Egeisk kultur

är ett samlingsnamn på kulturerna på grekiska fastlandet, öarna i Egeiska havet, på Kreta och Troja. 

Bronsåldern började i Främre Orienten och östra medelhavsområdet under 3000-talet f Kr. I norr ungefar tusen ar senare. I östra medelhavsvärlden upphörde bronsåldern ungefär 1100 f Kr. I Norden inföll bronsåldern ca 1800–500 f Kr.

Minoisk kultur 

på Kreta ca 3500–1100 f Kr. Här byggde man stora palats och väldiga byggnader med väggmålningar och man har hittat rika fynd av målad keramik, dekorerade stenkärl och föremål av guld och elfenben.

Mykensk kultur 

på Peloponnesos och i centrala Grekland under sen bronsålder ca 1550–1050 f Kr. Här byggdes befästa palats i Mykene, Athen och Thebe med väggmålningar. Olivolja och keramik exporterades till Italien, Syrien och Egypten. Palatsen var förstörda och borta i slutet av 1100-talet f Kr.

Kykladisk kultur 

på Kykladerna, hade i motsats till de minoiska och mykenska kulturerna sin blomstring under tidig bronsålder ca 3500–2000 f Kr. Man har lämnat efter sig kvalificerat bronshantverk, vaser och människofigurer i marmor.

Tillbaka till början

Fenicisk kultur - Fenicien

En annan kultur under bronsåldern fanns på Fenicien, nuvarande Libanon. Från 1100-talet f Kr fanns här självständiga städer med en omfattande handel. Fenicierna koloniserade Cypern och trängde in i det egeiska området och västra Medelhavet. Från slutet av 700-talet kom moderstäderna i Fenicien i allt starkare beroende av Assyrien, Babylonien och Persien. Fenicien är känt för sitt konsthantverk i ädla metaller, elfenben och purpurfärgat tyg. Man utvecklade världens första bokstavsalfabet med 22 tecken.

Petroglypgh Ship Nordic Bronze Age 008, via Wikimedia Commons

Spiralornamentet

Spiralornamentet (ovan till höger) som i sin tur givit upphov till "löpande spiral" och "löpande hund" - finns överallt omkring oss! Påverkade svensk bronsålder.

Tillbaka till början

©: Eva Atle Bjarnestam, Drängahuset, 2001, 2010

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre