Innehåll[Visa]

Amerikansk stilhistoria

Tidiga stilar  

Colonial och Georgian style, New England. Beteckningen  kolonialstil (Colonial style) har använts i USA, där stilen på 1600-talet kom från Storbritannien, Frankrike, Spanien m fl kolonialmakter. En del av möblernas enkla former gick tillbaka till den lågborgerliga engelska cromwellstilen.

Under 1700-talet dominerade den brittiska stilarna under den georgianska eran  och man influerades av de brittiska möbelskaparna Chippendale, Hepplewhite och Sheraton. (Se under engelska stilar).

Lokala material och nya motiv smälte samman i stilarna, som fick en inhemsk amerikansk prägel och som varierade mellan olika landsdelar. I New England kring Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island och Vermont var stilen konservativ med strama, rustika möbler i massivt trä, ofta med svarvade detaljer.

By William F. Winter, Jr., photographer [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Shakerstilen

Shakerrörelsen i USA, som förenade enkelhet, funktionalitet och skönhet i sina möbler, fick stor betydelse även Europa. Pressglas var en amerikansk uppfinning, som patenterades på 1820-talet och som spreds över världen. Mot sekelskiftet 1900 fick den brittiska Arts and Crafts-rörelsen stor betydelse i USA. 

Kända amerikanska formgivare och arkitekter

var Frederick Carder, Gustav Stickley, Frank Lloyd Wright och Louis Comfort Tiffany.

International Style 

När Hitler tagit makten i Tyskland flyttade många konstnärer och formgivare som varit aktiva inom Bauhausrörelsen, till exempel Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe och Marcel Breuer, till USA och blev verksamma där. Funktionalismen kallades i USA International Style. 

Shoughto at the English language Wikipedia [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons

Den betydelsefulla Cranbrook Academy of Art leddes av Eero Saarinen, som tillsammans med Charles Eames skapade organiskt formade och billiga möbler. Man utnyttjade ny teknik som eminerat från krigsindustrin.

Tillbaka till början

Strömlinjeform

Strömlinjeform och massproduktion blev typiskt för USA under 1950-talet med Raymond Loewy, Harley Earl, Walter Dorwin Teague och Norman Bel Geddes.  

New England style 

Numera har New England style spritt sig till Europa och presenteras med fyrar, signalflaggor m fl anknytningar till ett tjärdoftande sjöliv och med stjärnor och ränder från den amerikanska flaggan.

Shabby Chic

Precis som begreppet Shabby Chic. 1989 öppnade stylisten Rachel Ashwell sin första butik i Kalifornien med vita möbelöverdrag och en blandning av loppisfynd och gamla möbler.  

 

.

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre