Comalcalco, via Wikimeda CommonsMayaofolkets område täckte södra Mexico, Guatemala, Belize och delar av Honduras och El Salvador. Mayakulturen blomstrande 250–950 e Kr, den klassiska perioden. Man anlade stora stenstäder med pyramider och tempel med s k falska valv och höga takkammar. Man utvecklade astronomi och matematik och man lämnade en rik skriftkultur efter sig. Några av deras största uppfinningar var kalendern och tideräkningen. Efter den klassiska perioden övergavs så småningom städerna och mayakulturen levde kvar på höglandet och på Yucatánhalvön. Man vet egentligen inte varför mayakulturen gick under.  Spanjorerna erövrade mayaområdet under 1500-talets första hälft. Mayafolkets religion omfattade flera gudar och leddes av präster, som även utförde människooffer.

Mayafolkets kalender utvecklades av astronomipräster som studerade solen, månen och stjärnorna för att försöka förstå sig på gudarna. De räknade dagarna, precis som egyptierna, och de beräknade även året. Den kalender Mayafolket hade på 600-talet var mer exakt än den man hade i Europa på 1500-talet. Siffran noll användes redan på 200-talet. Först på 1600-talet användes nollan i Spanien.

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre