Innehåll[Visa]

bysans, via Store Norske Leksikon

Bysantinska riket - 330 - 1453 e Kr

- är egentligen namnet på romarriket under medeltiden.

Tillbaka till början

Det mest bestående blev spridandet av den ortodoxa kristendomen, främst till Ryssland och andra slaviska folk. Inom konsten förekom främst mosaiker och fresker samt ikon- och bokmåleri.
Inom arkitekturen utvecklades den bysantinska arkitekturens mästerverk korskupolkyrkan Hagia Sofia,  i Istanbul, (tidigare Konstantinopel) som fick en kupol som syntes sväva i luften. Den byggdes som en kristen kyrka kring 535 och blev senare förknippad med den grekisk-ortodoxa kyrkan. När Konstantinopel föll 1453 blev den en moské och slutligen blev den 1934 ett museum.

ikon, via Store Norske Leksikon

Bysantinsk konst

Tillbaka till början

Även om den bysantinska konsten var grekisk både till språk och innehåll, skilde den sig från antikens konst, för att den i stället för människan och människokroppen hyllade Gud och Jesus. Den antika konstens realism övergick till det statiska och stiliserade med rötter i den orientaliska konsten.

De viktigaste konstföremålen blev ikonerna: Bilder av Kristus, Jungfrun och helgon som tjänade som vördnadsföremål i ortodoxa kyrkor och privata hem. 

©: Eva Atle Bjarnestam, Drängahuset, 2010

 

 

 

 

Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs om design och stilhistoria av Eva Atle Bjarnestam: