Innehåll[Visa]

morsdag_affisch_rh

Varför firar vi Mors dag?

Mors Dag firas sista söndagen i maj. I Sverige har vi firat Mors Dag sedan 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg, efter amerikanskt mönster. Vi firar Mors dag lite senare i maj förmodligen för att våren då säkert har nått oss. Dagen har också varit en av våra främsta gravsmyckningsdagar. När man började fira Mors Dag här i Sverige trycktes Mors Dagskort med vackra bilder, glitter och verser till Mor.

Tillbaka till början

Från USA och Anna Jarvis

I USA lanserades Mors Dag 1908 av en amerikansk lärarinna, Anna Jarvis. Hon ville fira minnet av sin mor, Anna Reese Jarvis. Hon lyckades och Mors dag firades för första gången i USA den 10 maj 1908. Redan 1911 firade varje stat i USA Mors dag och samma år började även dagen firas i Mexiko, Kanada, Kina, Japan, Sydamerika och Afrika. 1914 blev Mors dag, andra söndagen i maj, en officiell helgdag i USA.

Tillbaka till början

Modersgudinnan Rhea under antiken

Varför firar vi mors dag? Om vi går tillbaka i tiden till de gamla grekerna, så firade man i antikens Grekland modersgudinnan Rhea med en vårfest. Även romarna firade modersgudinnan Kybele (motsvarigheten till Rhea) med en vårfest. Man kan kanske även se katolska kyrkans Mariakult, som en fortsättning på antikens moderskult.

Tillbaka till början

Mothering Sunday i Storbritannien

I Storbritannien har det funnits en gammal sed från början av 1600-talet att fira "Mothering Sunday", då barn som tjänade utanför hemmet skulle få möjlighet att hälsa på sina föräldrar. De fick en fridag sista dagen i fastan för att fara hem. Dagen firades med en speciellt bakad kaka. Ibland serverades en särskild välling och i norra England och Skottland gjordes en speciell sorts pannkakor.

Tillbaka till början

morsdag_rh

© Eva Atle Bjarnestam, Drängahuset, 2010 

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre