Innehåll[Visa]

vaffeldagen_rafael_rhVarför firar vi Marie Bebådelsedag eller Vårfrudagen?

Jungfru Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen firas den 25 mars. Fram till 1953 var det en "röd" helgdag i Sverige. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag till söndagen mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen. Det folkliga firandet av vårfrudagen ligger kvar den 25 mars.

Dagen infaller nio månader före jul till minne av hur Maria fick veta att hon skulle föda Jesus. Dagen har firats sedan 600-talet. (Bebådelse = kungörelse).

Vårfrudagen var den första av vårens högtider. Dagen markerar slutet på vintern och början på våren. I vissa delar av landet skulle timmerkörning och annat vara avslutat och söderut kunde vårbruket påbörjas.

Tillbaka till början

Varför Våffeldagen?

Våffeldagen var ursprungligen en missuppfattning av namnet vårfrudagen och det är därför vi äter våfflor den här dagen.

 

Tranans ankomst och tranbrev

Dagen har också förknippats med tranans ankomst. "Tranan bar ljus i säng", dvs man kunde gå till sängs utan att man behövde tända ljus innan. Förr i tiden kunde man se ungdomar "springa trana", en lek som gick ut på att slänga in "tranbrev" till varandra.

Bilden ovan är konstnären Rafaels målning av den Sixtinska madonnan. Änglarna känns igen från bokmärkenas tio-i-topp-lista.

Tillbaka till början

© Eva Atle Bjarnestam, Drängahuset, 2010

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre