Innehåll[Visa]

farsdag_affisch_rh

Varför firar vi Fars dag?

Fars dag infaller andra söndagen i november. Precis som Mors dag har den här dagen skapats efter amerikanskt mönster. Mrs John Bruce Dodd ville 1910 hedra sin far, som var änkeman och som ensam hade uppfostrat sju barn. Seden kom till Sverige 1931 och i slutet på 1940-talet bildades en nordisk kommitté av köpmän för att sprida Fars dags-firandet. Men man har inte lyckats riktigt, för Fars dag har inte firats lika mycket som Mors dag. Under senare år att antalet ensamma pappor ökat och det kan i sin tur kanske förklara att firandet har ökat, liksom föräljningen av farsdagskort.

I början av 1960-talet samlade Nordiska museet in uppgifter om firandet av Mors dag och Fars dag. Det visade sig att många äldre till en början hade varit negativa till firandet. Man tyckte att det var "onödigt fjäsk”. Men firandet spreds via tidningar och genom skolorna. Och inte minst genom handeln. I skolorna fick barnen göra gratulationskort med flaggor och blommor. Både Mors dag och Fars dag påminner om födelsedagsfirande.

Tillbaka till början

Den vanligaste fars dags-presenten

Den i särklass mest vanliga fars dags-presenten är slipsen. Varannan pappa får en ny slips på fars dag. Andra vanliga presenter är böcker och strumpor. Om far själv får välja, vill han (enligt en nätenkät från 2001) helst ha whisky, cd-skivor och böcker.

Över två miljoner pappor kan bli uppvaktade på Fars dag i Sverige. Ungefär en tredjedel av dessa kan hyllas hemma av sina barn. Alla andra pappor har antingen utflugna barn eller sina barn hos mamman. 

Tillbaka till början

© Eva Atle Bjarnestam, Drängahuset, 2010

Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs om design och stilhistoria av Eva Atle Bjarnestam: