Innehåll[Visa]

allahjartansdag_rh

Varför firar vi Alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag är en ny tradition i Sverige. 1956 var f örsta gången ett varuhus, NK i Stockholm, skyltade med Alla hjärtans dag efter amerikanskt mönster. Så småningom började vi ge presenter och framför allt röda rosor. 2006 såldes 4,5 miljoner rosor i Sverige. I skolorna har det blivit tradition att både pojkar och flickor ger blommor till varandra den här dagen. Blommornas färg har olika betydelser och varierar från skola till skola. Jfr blomsterspråk.

Alla Hjärtans dag den 14 februari har också blivit en symbol för omtanke även utanför en kärleksrelation med blommor till mamma, syskon m fl.

Tillbaka till början

Valentindagen - vem var Valentin?

Numera talar vi bara om Alla hjärtans dag, men tidigare och även utomlands är det Valentindagen. Men vem var han?

En berättelse handlar om en Valentin, som led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans hade vigt unga par mot kejsare Claudius vilja, för kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. I fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne från "din Valentin". Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på en tradition att skicka kort till varandra den 14 februari. Under medeltiden utvecklades en särskild valentinpoesi med rimmade kärleksbrev. Under 1800-talet var rikt utsirade valentinkort populära. Numera är korten ofta också skämtsamma.

Valentindagen var på sina håll både den första vårdagen och dagen då fåglarna bildade par inför sommaren. Man firade den kommande våren med att para ihop ungdomar inför sommarens lekar och danser. I Storbritannien har man firat Valentins dag sedan medeltiden. Pojkar och flickor blev den dagen låtsaspar genom lottning eller av slump. Man blev den andres Valentin under det kommande året. Pojken skulle uppvakta flickan som en riddare, ge henne presenter och hon skulle vara hans dam. Man vet också att den engelske ambassadören i Sverige utsåg drottning Kristina till sin "Valentin" 1654.

Tillbaka till början

© Eva Atle Bjarnestam, Drängahuset, 2010

Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs om design och stilhistoria av Eva Atle Bjarnestam: