Innehåll[Visa]

 

Ikea_omslag © Inter IKEA Systems B.V.

Text © Eva Atle Bjarnestam. 
Bilder © Inter IKEA Systems B.V.  
Läs recensioner av boken 

 

1970-tal
IKEA:s 1970-tal

I takt med tiden och ut i världen - IKEA:s 1970-tal 

Tillbaka till början

" ---
På 1970-talet var det äntligen dags för de vackra vardagsvarorna att nå ut till folket. Fyrtiotalisterna hade lämnat barrikaderna och skaffat barn och ville nu ha statusfria och lättskötta möbler. I och med de nyöppnade varuhusen i Göteborg, Köping och Linköping nådde man ut till allt fler och kom också att influera den övriga möbelbranschen med sina furumöbler, sitt ungdomliga sortiment och idéer som att bygga själv och använda spånplattor i möbler. --- "

" --- År 1973 öppnades det första varuhuset utanför Skandinavien i Schweiz. Om man lyckades på denna svåra, konservativa marknad, skulle hela Europa ligga öppet resonerade man. --- "

Konceptet tar form

Tillbaka till början

" --- Under 1970-talet tog IKEA-konceptet allt fastare form. Ingvar Kamprad beskrev konceptet vid en Sparbankskonferens 1972 och menade att ingen del eller detalj var originell eller särskilt imponerande – det är först när man kombinerar den långa raden av idéer till en enhet, som man börjar spåra en annorlunda företagsprofil. ---  För att inte företagskulturen skulle gå förlorad fick all personal En möbelhandlares testamente idéerna bakom ikea i nio teser (se sid. 255). Detta blev och har fortsatt vara grunden till IKEA:s koncept. --- "

Sortimentet under 1970-talet

Tillbaka till början

" --- Furuvågen kulminerade under 1970-talet. IKEA hade hämtat furun och furumöblerna från Polen och även Tjeckoslovakien i slutet på 1960-talet och lagerhyllan hade flyttat in i vardagsrummen. Furun passade in i den ljusa, skandinaviska stilen med raka och enkla former. I katalogerna stod att läsa om den vackra, ljusa furun, som gör rummen lätta och trivsamma. Och äntligen, skrev man, börjar vi ta fasta på vår svenska möbeltradition. I slutet av decenniet bedarrade furuvågen och då slog man också ett slag för björken, gärna i Karin Mobrings design... --- "

ikea1970_2a © Inter IKEA Systems B.V." --- Ovan: Marguerite Walfridson gjorde flera serviser och porslinsmönster under 1970-talet. Många av dem är idag eftertraktade auktionsobjekt, bl.a. servisen Midsommar. Även vinglasen heter Midsommar. (Katalog 1975) Till höger: Margueriter av Marguerite Walfridson. De munblåsta glasen hette Lördag kväll. (Katalog 1979) Ovan: Rondo servis av Carl-Gustaf Jahnsson har funnits med i över 25 år. Bestick Hans. Till vänster: Gourmé servis och glas Klunk. (Katalog 1979) --- "

" --- I hemmen ville man ligga eller halvligga och lyssna på musik och se på teve. De stora, mjuka hörnsofforna att sjunka ner i kunde byggas sektionsvis, men katalogerna visade också traditionella sittgrupper med två- och tresitssoffor. Det fanns gott om möbler i jakaranda och mahogny och fortfarande fanns stilmöbler och kristallkronor kvar men de försvann mot slutet av decenniet. --- "

" --- Nedan: Köksinredningen Pax utvecklades under 1970-talet och inredningen känns fortfarande modern och nutida. Stolar Snille och Dino samt
taklampa Fluga av Lennart Centervall. Bordsunderrede Gordon av Tomas Jelinek. (Katalog 1974) Skåpserien Pax dök upp redan 1955. Delarna levererades trävita med järnkonsoler, så att kunden själv kunde måla och hänga upp. Pax fanns med under decennier och så småningom gjordes alla delar utom lådhurtsen monterbara. Förutom hammare behövdes endast den berömda sexkantsnyckeln.

Det har alltid funnits enkla sängmöbler hos IKEA – från 1950-talets Rast och Siesta till 1970-talets Pixbo, en allt-i-ett-lösning som ”säng, dubbelsäng, dagbädd och soffa”. Här med Inez Svenssons tyg Hej Svejs. (Katalog 1972)

Nederst till vänster: Förklistrade tapeter blev vanligt och såldes för 19 kronor rullen. I katalogen 1978 fanns Inez Svenssons Mitt Hjärta och
Vita Hjärtan. Nederst till höger: Bordet Centrum fanns som matbord och som här soffbord. Bordsskivan gjordes av glasfiberarmerad polyester med innerskikt av spånplatta och pelaren av glasfiberarmerad polyester på metall. (Katalog 1973) --- "
ikea1970_3a © Inter IKEA Systems B.V.

 

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre