Innehåll[Visa]

 

Ikea_omslag © Inter IKEA Systems B.V.

Text © Eva Atle Bjarnestam. 
Bilder © Inter IKEA Systems B.V.  
Läs recensioner av boken  

1960-tal
IKEA
:s 1960-tal

Lågpris med mening från Älmhult  

Tillbaka till början

" ---
Att resa till Älmhult i början av 1960-talet var som att åka på charterresa – en upplevelse för hela familjen. År 1963 kunde man övernatta i det nya motellet, ett ”simotell” med 25 rum och swimmingpool. Restaurangen var ”ultramodernt utrustad bl.a. med elektrougn.

I de utökade utställningslokalerna kunde man se möblerna i sitt sammanhang och personal som ”verkligen kan inredning” visades möbler med influenser inte bara från Sverige, utan också från Danmark, Italien och USA. Fortfarande talade man om uställning och inte om varuhus. Kunderna fick beställa sina möbler, som sedan levererades hem. --- "

Allt i Hemmet och IKEA

Tillbaka till början

"--- Allt_i_Hemmet_1964 © Inter IKEA Systems B.V.År 1964 gjorde tidningen Allt i Hemmet en stor pris- och kvalitetsundersökning och jämförde möbler från olika företag. Publiceringen skedde under hot från den övriga möbelbranschen, men journalisten Birgitta Ek och chefredaktören Marianne Fredriksson stod på sig. Man inredde ett och samma vardagsrum på fem olika sätt, ett med möbler ”från stora postorderfirman” IKEA och det var klart billigast, 2 777 kronor, att jämföra med det ”mera kräset” möblerade rummet med danska möbler av Kaare Klint och Hans Wegner för 8 645 kronor. Mest uppseendeväckande var egentligen inte priserna, utan testresultaten. Tidningen hade låtit testa vissa möbler och resultatet visade att IKEA:s stol Ögla för 33 kronor fick fem poäng av fem möjliga och den ”fina” böjträstolen för 168 kronor bara en tvåa. När det gällde formgivningen, ansåg Allt i Hemmet att IKEA:s stol inte var lika elegant i linjerna som den dyra varianten och man var noga med att ange att den var polsktillverkad. Testet innehöll också två fåtöljer, en av danskt märke, Ole Wanscher, och Kolding från IKEA. Att även den senare var ritad av en dansk formgivare, Erik Wørts, uppgavs inte, bara att den också var polsktillverkad. Resultatet visade att fåtöljerna var av samma tekniska kvalitet. Man testade även karmstolen Premiär i  svart skinn från IKEA, som befanns i det närmaste oförstörbar. --- " 

Kungens kurva

Tillbaka till början

" --- Vid den här tiden revs många centrala stadskärnor i Sverige för att EPA, Domus och Tempo skulle kunna bygga sina varuhus centralt, men tvärtemot dessa andra etableringar byggde IKEA ute på ”potatisåkern”, långt utanför Stockholms centrum. Vid invigningen i juni 1965 var ytan över 30 000 kvadratmeter med utställning i fyra våningar. Själva försäljningsytan i den runda byggnaden var på 15 000 kvadratmeter. Det rådde delade meningar om varuhuset skulle heta Möbel-Ikéa eller bara IKEA – det blev två olika skyltar åt varsitt håll, men det dröjde inte länge förrän det blev bara IKEA.

Kungens_Kurvab © Inter IKEA Systems B.V.

På varuhuset vid Kungens kurva utformade man riktiga, genomarbetade heminredningsinteriörer utmed de 24-hörniga väggarna. Inga stelt uppställda möbler i små grupper utan verkliga miljöer som byggde på aktivitet och handling. Gränsen mellan varor och hemmiljö suddades ut. Man ordnade konserter och visade Carl Johan de Geers bilder från Carnaby Street i London och designern Joe Cesare Colombos Visiona, en framtidsidé om vårt boende. Ibland kunde det bli för mycket utställning och för lite försäljning, något som delvis förändrades i början på 1970-talet då Ingvar Kamprad pryade i varuhuset
---" 

Sortiment 1960-tal

Tillbaka till början

ikea1960_mobler © Inter IKEA Systems B.V.

1. Tapio Wirkkalas lampor Viisi, Kuusi och Näljä i 1963 års katalog.
2. Fåtöljen Kyllä av Olli Borg, med monterbart, förkromat underrede, var klädd i svart skinn eller i tyg i starka färger. (Katalog 1967)
3. Barnmöbler dök upp tidigt på IKEA. På 1960-talet fanns barngruppen Anna. Stolen kunde vändas upp och ner för att få en annan sitthöjd.
4. Cikada av Bengt Ruda.
5. Gråbo av Erik Wørts.
6. Soffbordet Stabil av Karin Mobring tillverkades i tre storlekar. Stabil fanns också som matbord och gjordes i obehandlad massiv furu på 1970-talet.
7. Fåtöljen Turku av I. Lappalainen hade från början komplicerade fästen för armstöden med läder, som gjorde att priset blev för högt. Lappalainen och IKEA:s konstruktörer löste problemet genom att vända armstöden upp och ner och därmed försvann lädret och priset kunde sänkas till 248 kronor. (Katalog 1967)
8. Den danska textilkonstnärinnan Bitten Höjmark presenterade den enhetliga och genomtänkta textilserien "Linje Harmoni" där mattan Oktett ingick. (Katalog 1965)

Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs om design och stilhistoria av Eva Atle Bjarnestam: