Innehåll[Visa]

Ikea_omslag © Inter IKEA Systems B.V.

Text © Eva Atle Bjarnestam. 
Bilder © Inter IKEA Systems B.V.  
Läs recensioner av boken Beställ den härintill.

 1950ikeabc
IKEA:s 1950-tal

Folkhemmet börjar möbleras från Älmhult - 

Lagerbladska_1957b © Inter IKEA Systems B.V.

 

Tillbaka till början

" ---
År 1953 stod den nya utställningslokalen klar i en före detta snickerifabrik i Älmhult. Succén blev så stor att man fick sätta upp stöttor under trappan upp till andra våningen när folk från hela Sverige strömmade till. --- " 


Kungshallen © Inter IKEA Systems B.V. " ---
I utställningslokalen Valhall i Kungshallen i Stockholm ställde man en viss tid om året ut sina möbler fram tills varuhuset vid Kungens kurva öppnades 1965.
--- "
" --- Sveriges Möbelhandlares Centralförbund motarbetade IKEA från första stund, bland annat genom att förbjuda företaget att delta i mässor.  ---

De första katalogerna

Tillbaka till början

I katalogerna från 1950-talet märks ingenting av bojkotterna och det hårda motståndet som resten av branschen utsatte IKEA för. --- I katalogen 1956 skrev man: ”Vår stora specialutställning i trevliga Kungshallen i Stockholm, blev en ny seger för Ikéalinjen … Många fackmän och möbelhandlare hedrade utställningen med besök, en uppmärksamhet som vi tackar för.” Man gjorde också ett nummer av att man anmält sig som medlem i Svenska Slöjdföreningen (som inte såg på IKEA med blida ögon): ”Som medlem i Svenska Slöjdföreningen vill Möbel-Ikéa gärna verka för att sprida upplysning om modern inredningskonst.
--- "

De första formgivarna

Tillbaka till början

" --- formgivare1960 © Inter IKEA Systems B.V. Ingvar Kamprad lyckades så småningom knyta till sig svenska formgivare, som var och en på sitt sätt kom att betyda mycket.  Gillis Lundgren med sin erfarenhet från reklamvärlden, sin praktiska inställning och flyhänta penna, Bengt Ruda med fläkt av välkänd stockholmsarkitekt från NK och danskarna Arne Wahl Iversen, Preben Fabricius och Erik Wørts, som gav en touche av välrenommerad dansk design åt företaget. 
--- "

" --- Ibland var man steget efter. 1955 blev teak populärt, men IKEA hade missat det. Ingvar Kamprad och Gillis Lundgren var i Stockholm på möbelmässa och upptäckte att var och varannan fabrik visade möbler i teak. Snabbt kontaktades tryckeriet och under ett stort antal bilder i katalogen kom att stå ”finns nu också i teak” och så priset som man gissat sig till. Efter det återstod bara att åka runt till leverantörerna och få dem att skaffa teakfaner – det stod ju i katalogen … ---"

Sortimentet 1950-talet

Tillbaka till början

Bildtext nedan:

" ---
År 1956 kom den första monteringsbara möbeln, bordet Lövet. Även om historien förtäljer att det var Gillis Lundgren som kom på att man skulle skruva av benen på ett bord och få ett platt paket, så var ju idén inte ny. Formgivarna Bengt Ruda och Erik Wørts, som knöts till IKEAi slutet på 1950-talet, hade båda arbetat för NK, där man började göra monterbara möbler redan på 1940-talet.  
--- "

" ---
Upplägget i katalogerna känns igen redan från första utgåvan. Matsalsmöbeln Visthall var den mest sålda möbeln 1951 enligt katalogen. Ett typiskt möblemang för sin tid med s.k. garnityrmöbler. Möbeln kunde fås i alm-, björk-, mahogny- eller valnötsimitation eller målad i färg. Byffé, linneskåp, matbord och två stolar kostade totalt 346 kronor. (Katalog 1951) Matgruppen Santos var typisk för slutet av decenniet. (Katalog 1959)
--- "
ikea1950_2a © Inter IKEA Systems B.V.

Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs om design och stilhistoria av Eva Atle Bjarnestam: