De formade 1900-talet - design a - ö

Glaskonstnär, 1879-1960. Anställd som ung vid Kosta glasmagasin. Kom via Sandviks glasbruk, till­sammans med maken Edvard Strömberg, till Eda glasbruk 1927. Formgav prydnads­glas och serviser i en svagt grå- gul- eller topas­to­nad massa, ofta med fasettslipad dekor. Ritade serviser, t ex Carin och Fylgia samt Herr­går­den 1930. Grundade Strömbergshyttan 1933 tillsammans med maken. Formgav många serier av servisglas och karaffer, skålar, vaser, ofta i kraftiga men mjuka och eleganta former och typisk gråblå glasmassa. Lästips: Rosén, Fem tidiga glas­konstnärinnor, 1993; Kro­nobergs­boken 1995; Antik&Auktion 1999:­7/8.

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre