De formade 1900-talet - design a - ö

Konstnär, 1921-96. Konkretist som konsekvent arbetade för att konstnärerna skulle ut i samhället. Anlitades som monumentalkonstnär för skolor, sjukhus och industrier i hela landet. Arbetade även med färgsättning för industrin, bl a för Sixten Sason vid Husqvarna och SAAB samt vid LKAB i Kiruna. Han har med Axel Liffners ord ”satt färg på Sverige”. Arbetade ofta tillsammans med konstnärerna Karl Axel Pehrsson och Arne Jones. Förblev den geometriska nonfigurativa konsten trogen, som också blev textilmönster, t ex Vattenorgel, Singel strings och Strada montana för Stobo Textil 1954-55, Flick Flack tryckt hos Ljungbergs Textiltryck, även draperier, t ex för Gullberna sjukhus i Karlskrona och gobelänger. Gjorde bokomslag till bibliofilupplagan av National­encyklo­pedin 1990 och dekorationer till Lars Forsells teateruppsättningar i Uppsala och på Dramaten på 1950-talet. Exempel på hans stora utsmyckningar kan ses i Folkets Hus-teatern i Halmstad, ett 520 kvadratmeter stort innertak, Sandvikens läro­verk från 1954 samt Danderyds tunnelbanestation, sprutmosaik från 1980. Lästips: Millroth, Pierre Olofsson, 1992.

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre