De formade 1900-talet - design a - ö

Pseudonym för Charles Édouard Jeanneret. Schweizisk-fransk arkitekt, målare och teo­retiker, 1887-1965. Verksam som målare, möbeldesigner, arkitekt, filosof, skribent och stads­planerare. Har präglat 1900-talets arkitektur med sina teorier och visioner om ett samhälle med förnuft, enkelhet och ordning. Le Corbusiers paviljong l'Esprit Nou­veau vid Parisutställningen 1925 fick stor betydelse för den kom­man­de utvecklingen och modernis­mens/ ­­funk­tio­na­lis­mens genombrott. Formulerade sina arkitek­turteorier i boken Vers Une Architech­ture 1925 med den berömda passusen om bostaden som en ”machine à habiter” dvs ”en maskin att bebo”. Idéerna genomfördes i hans Villa Savoy 1929-31. Visade sina möbler, gjorda i samarbete med Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand, på Salon d’Automne 1929, t ex stol B301, vilstolen B306 för olika lägen och fåtölj/soffa Grand Comfort med dynor i blockmodell. Deras möbler åter­upp­täck­tes på 1960-talet och började nytillverkas av Cassina. Lästips: von Moos, Le Corbu­sier: Elements of a Synthesis, eng övers 1979; Sparke, Design : 1900-talets pionjärer, 1999; Padovan, Towards universality : Le Corbusier, Mies, and De Stijl, 2002.

_ _ _ 

Från Youtube:

Lecourbusier

 

Boken Le Courbusier 1998

 

 

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre