De formade 1900-talet - design a - ö

Keramiker och målare, f 1936. Arbetat med enkla klassiska former men också skulp­turer i stengods, torson av djur och människor och arkaiserande former. Har tillsammans med maken Gustav experimenterat fram en gammal kinesisk teknik. Offentliga utsmyckningar, Astrakanen i Båstad, en fontän i Förslöv, skulptur för Halmstad kommun m fl. Lästips: Stengods ur flam­mor, Östasia­tiska museet, utställ­nings­kata­log 1974; Skulptur ur elden, 1993; Wal­demars­udde, utställningskatalog 1996; Form 1968.

Kraitz_ _ _ _

Fertile forms : the sculpture of Gustav and Ulla Kraitz 2006 av Gustav Kraitz

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre