De formade 1900-talet - design a - ö

Dansk snickare och möbelarkitekt, 1929-80. En av de stora danska möbelform­givarna. Kombi­nerade den modernistiska stilen med rötter hos Le Corbusier och Mies vand der Rohe med en skandinaviska lätt elegans samt känsla för material och konstruktion. Även inspirerad av japanskt hantverk och japansk arkitektur. Betraktade stål och metall likvärdigt med trä. Hans möbler i metall, läder och rotting numreras med initialerna PK och ett nummer, några av de mest kända är PK20, PK22, PK24 och PK41. Hans möbler tillverkas av Fritz Han­sen. Lunningpriset 1958. Lästips: Poul Kjaer­holm, 2 uppl 2001; Polster, Designdirectory, 2001; Fiell, Scandinavian design, 2002; Form 1967; Sköna hem 2003:2.

_ _ _ _

 

 


Kjaerholm2KjaerholmMichael Sheridan och Poul Erik Tojner Poul Kjaerholm : Furniture Architect 2006 >>

<< Michael A Sheridan, Amy Wilkins och Keld Helmer-Petersen The Furniture of Poul Kjaerholm : Catalogue Raisonne 2008

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre