De formade 1900-talet - design a - ö

Glasformgivare, 1917-90. Började arbeta vid Orrefors som 14-åring. Var elev i ritateljen och arbetade åt både Sinom Gate och Edward Hald. Vid Flygsfors glasbruk 1949-56 efter skulptörs­utbild­ning. Ritade de för 1950-talet så typiska coquilleglasen, färgade skålar och vaser i underfångsglas, t ex Fantasia och Rockan. Knuten till Reijmyre 1956-77. Gjor­de serierna Harlekin, Sari och Sargasso m fl, även djurfigurer och glasserviser. Gjor­de mönster för s k grafi-glas vid Nybro­fab­rik­en i Fröseke, senare JK Glasdekor. Ritade lampor för Fåglaviks glasbruk. Flygsfors åter­upp­tog under en kort period produktionen av Coquilleglas 1985. Lästips: Paul Kedelv : från trä till glas, Smålands museum, utställ­nings­kata­log 1990 (ingår i Kulturspridaren).

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre