De formade 1900-talet - design a - ö

Målare, grafiker, konsthantverkare och idrotts­­­man, 1868-1948. Medhjälpare till Bru­no Lilje­fors och Carl Larsson. Central­figur bland konst­närerna i Rackstadgruppen, eller Racken­­gruppen, i Värmland. Hans målningar överfördes till vävnader i gobelängteknik av syst­rarna Amelie och Anna och hustrun Maja. Ritade några av den svenska jugendstilens märk­ligaste möbler, bl a den stora soffgruppen för Thielska galleriet 1907-08, och snidade, s k stabbestolar. Stolarna höggs direkt ur träd­stam­mar och dekorerades av barr och kottar. Lästips: Fjæstad, Gustaf och Maja Fjæstad - ett konstnärspar, 1981; Form 1907 (gobeläng), 1908 (furumöbler), 1975:1; Hemslöjden 1989:1.

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre