De formade 1900-talet - design a - ö

Brittisk-svensk arkitekt, 1914 - 2005. Till Sverige 1939. Egen arkitektrörelse. Har betonat arkitektens viktigaste uppgift att i samråd med människor utforma småskaliga, varierade och stimulerande bostadsmiljöer. Han står bakom ett stort antal sådana miljöer i Sverige och utomlands, t ex i Kiruna, Landskrona, Tibro och Sandviken. Även känd för byggnaderna vid Stockholms universitet i Frescati utanför Stockholm. Hans första hus, "Lådan" från 1942, har återuppförts i Drottningholm och är ett uppmärksammat exempel på tidiga lösningar för "compact living". Lästips: Egelius, Ralph Erskine, arkitekt, 1988; Form 1966. 

Erskine_ _ _ _

Peter Davey och Olof Hultin gav 2008 ut boken The Architecture of Ralph Erskine (sv)  

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre