Innehåll[Visa]

De formade 1900-talet - design a - ö

Estrid Ericson - formgivning och Svenskt Tenn

Inredningsarkitekt och formgivare, 1894-1981. (Namnet stavas ibland med k; född Erikson). Grundade Svenskt Tenn 1924 tillsammans med Nils Fougstedt. Företaget var från början en verkstad för tillverkning av tennföremål. Form­­gav själv tenn, men anlitade många konst­närer. Affären flyttade till Strand­vägen i Stockholm 1927 och omfattade allt inom hem­inredning. Estrid Ericson blev legendarisk för sitt sätt att inreda och duka och blev en viktig faktor för svensk formgivning och inred­nings­konst. Ritade textil­mönstret Elefanter på 1930-­talet. Josef Frank knöts till företaget 1934.

Lästips om Estrid Ericson

Lästips: Boman (utg), Estrid Ericson : Orkidé i vinterlandet, 1989; Form 1982:1, 1984:4; Antik&Auktion 1983:10.

Estrid_ _ _

Orkidé i vinterlandet

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre