Innehåll[Visa]

De formade 1900-talet - design a - ö

Bengt Edenfalk - formgivning och design

Glasformgivare, 1924 - 2016. Vid Skrufs Glasbruk 1952-78 som första konstnärliga formgivare. Skapade ett hundratal serviser och bruksföremål, t ex serviserna Corona, Skandia, Old Sweden, Puck och Bell­man 1972, serien Spun 1961, kristallglas omvirat med glastrådar och allglaset för KF 1968. Gjorde centrifugerade skålar, bl a Wood­stock 1972. Vann tillsammans med Erland Melanton tävling om utsmyckning av T-centralen i Stockholm, en glasvägg med glas­prismor i olika färger, Ut­veck­lade från 1960 konstglasserien Thalatta, en teknik med infångade luftbubblor. Vid Kosta Boda 1978-89, med t ex servisen Misty. Arbetade med alla typer av glas, från servisglas till hyttarbetat glas och slipat konstglas. Utvecklat en teknik med glasflarn samt gjort många offentliga utsmyckningar i glasmosaik. Återupptagit thalattatekniken i färgat glas vid Strömbergshyttan 1990-95 och vid Wilke Adolfssons studioglas­hytta i Orrefors.

Lästips om Bengt Edenfalk

Läs­tips: Stensman, Bengt Edenfalk, 1994; ASF. 

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre