Innehåll[Visa]

De formade 1900-talet - design a - ö

 

Deutscher Werkbund - verksamhet och medlemmar

Sammanslutning av tolv tyska konstnärer och arkitekter samt tolv fabrikanter, grundad i München 1907 på initiativ av arki­tekten Hermann Muthesius. Richard Riemer­schmid, Peter Behrens, Josef Hoff­man, Joseph Ol­brich, Bruno Paul och senare Henry van de Velde ingick i gruppen. Man ville ge den industriella tillverkningen en konst­närlig kvalitet och standardisering var viktigt för distributionen. Man arrangerade utställningar och gav ut publikationer. Deras idér spreds också genom Bauhausskolan.DWB inspi­re­rade Svenska Slöjd­föreningen till kampanjen Konstnären till industrin 1915 och begreppet "vackrare var­dags­vara". Vid utställningen Bostaden i Weissenhof 1927 visades verk av Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe och Le Corbusier, som alla anslutit sig till den nya sakligheten dvs funk­tionalismen.

Lästips om Deutscher Werkbund

Lästips: Form 1928 (Uno Åhrén om en utställning i Stockholm), 1977:5.
_ _ _ _

Hemsida för Deutscher Werkbund >>>

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre