Innehåll[Visa]

De formade 1900-talet - design a - ö

Erik Chambert - formgivning och design

Målare och möbelformgivare, 1902-88. Drev Chamberts möbelfabrik i Norr­köping. Fick sitt ge­nom­brott vid Stockholms­ut­ställningen 1930, bl a med en matsalsstol och en vilstol, den senare har nytillverkats av Källemo. Gjorde möbler som visades vid världsutställningarna i Paris 1937 och New York 1939. Ritade eleganta, lågmälda möbler, t ex stolen Poem, i både funktio­na­listisk och traditionalistisk stil. Över­gick till bild­konst på 1940-talet. Ett tryckt textilmönster med Norrköpingsmotiv har tagits upp på nytt av Ljungbergs Textiltryck. Norrköpings stadsmuseum har i sitt arkiv ritningar av Erik Chamberts möbler och tyger.

Lästips om Erik Chambert

Lästips: Millroth, Erik Chambert, 1993; National­mu­seum, utställ­nings­katalog 1993:561; Form 1974 (Chamberts mö­belfabrik); Antik&Auktion 2000:11, 2002:5.  

_ _ _

Hemsida för Erik Chambert >>>

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre