Innehåll[Visa]

De formade 1900-talet - design a - ö

Ernst Billgren - konstnär

Konstnär, f 1957. Har ett eklektiskt förhållande till konsten, dvs använder olika material och olika stilar i sitt skapande. Har vidgat sitt arbetsfält under 1990-talet till möbeldesign, t ex G-stol, fåtölj Ek­man och skåp för Källemo, glasskulpturer, t ex Frusna vänner, Guldmynt m fl samt smycken. Ritat flossamattan Slottsparken för Märta Måås-Fjetterström AB och röllakans­mattorna Borgen och Slottet. Även verksam som debattör och skribent och har undervisat vid konsthög­skolor i Norden. Gjort offentliga utstmyck­ningar för Solna stad, Arlan­da, Lunds universitetssjukhus, Heathrow och Kamp­torget i Helsingfors. Illustrerade en nyutgåva av Fänrik Ståls sägner i Finland 2003 och formgav då ett antal fåtöljer som fick namn av personer i boken. Gav ut romanen Kommittén 2003.

Tillbaka till början

Lästips om Ernst Billgren

Lästips: Nilsson, Ernst Billgren, 1993; De Geer, Ernst Billgren, 2000; Form 2000:3 (om glas). Hemsida: www.ernstbillgren.com  

_ _ _

Ernst Billgren på Youtube

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre