Innehåll[Visa]

De formade 1900-talet - design a - ö

Peter Behrens - konstnär och industridesigner

Tysk konstnär och industridesigner, 1868-1940. Formgav i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet möbler, porslin, metall­arbeten och glas i art nouveaul/jugend-stil. Betraktas som den förste industri­design­ern och var en av grundarna till Deutscher Werk­bund. Gjorde ett helt designprogram för AEG i Berlin - produkter, förpackningar, varu­märke och  trycksaker 1907-14. Ritade även före­tagets fabrik i glas, stål och betong. Påverkade Le Corbusier, Walter Gropius och Ludwig Mies van der Rohe.

Tillbaka till början

Lästips om Peter Behrens

Lästips: Wind­sor, Peter Beh­rens: archi­techt and de­signer, 1981; Sparke, De­sign : 1900-talets pionjärer, 1999; Anderson & Stanford, Peter Behrens and a new archi­tec­ture for the twentieth century, 2000.

_ _ _

Peter Behrens på Youtube

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre