Innehåll[Visa]

omslag3

De formade 1900-talet

om dem som format 1900-talet inom många olika områden: konsthantverk och konst­industri - glas, porslin, metall, textil, möbler - mode, industri­design etc. Utländska namn finns med men utgångspunkten är Sverige.  Av Eva Atle Bjarnestam.  

Från Stilspaning på Youtube:

1500 formgivare mm

Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl. Ca 450 av dem finns utlagda på nätet. Sök i menyn här ovan, Formgivare på A, B, C etc. 

Innehåll 

Yrke, var, hos vem och när de arbetade, exempel på föremål och verksamhet, offentliga utsmyckningar, lästips, ev. hemsida. Boken inleds med en kortfattad stilhistoria över 1900-talet och beskriver vad som påverkats formgivningen.

Rundresa och tips

Boken avslutas med en rundtur i landet med tips och adresser till intressanta samlingar, institutioner och typiska exempel på 1900-talets formgivning. Se också Aktuell design.

Revidering och tillägg

Några rättelser och en lista över formgivare som lämnat oss efter 2005.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre