eva2

Evas favoriter och tips

 

Hitta design i Sverige
Hitta design utomlands
Hitta design på nätet 
Hitta konsthantverk

 

Kulturhuset i Stockholm öppnar igen med en utställning om arkitekten bakom huset, Peter Celsing: "Celsing: Visionären, allkonstnären och arkitekten". Han skulle ha fyllt 100 år i år.

 Frank Zappa

Göteborgs konstmusem visar utställningen Art Nouveau. Från Larssons till Zappa.
Den visar hur Art Nouveau/jugend använts och omtolkats fram till våra dagar inom många olika områden. Från 12 september till 15 november 2020.

I Form Magazine skriver man om "utställningen som hävdar att allt hänger ihop" och vidare "På Göteborgs konstmuseum undersöks alltså nya kopplingar mellan gamla och nya stilrörelser i verk av denna illustra skara konstnärer." 

Vilka hävdar motsatsen? Och dessutom är det uppenbart att uttrycket Art Nouveau ligger mer rätt i tiden än Jugend!? (Min anmärkning)

 

 

 

 

 

 

 

 Möbeldesignmuseum!

2018 öppnade arkitekterna  Kerstin Sandin Bülow och Lars Bülow ett möbeldesignmuseum i Frihamnen i Stockholm med 800 möbler skapade av 300 formgivare från 1800-talet fram till i dag. Museet erbjuder visningar, seminarier och diskussioner. Genom samarbeten med olika utbildningar vill man stärka medvetandet om vår designhistoria och ge ett bidrag till framtidens möbelkultur. Öppet lördagar och söndagar.

 Av en slump hamnade jag på en hemsida om Gunnar Cyrén, så inspirerande att läsa och uppleva!

 Röhsska museets formhistoria berättar om formens utveckling under 200 år – en kronologisk stilhistoria med omkring 1000 designklassiker bland möbler, industridesign, dräkter, affischer, textilier, keramik, glas och mycket mer. Fram till 20 september visar man också en utställning om Katja of Sweden.

 

Vandalorum i Värnamo

vandalorum logo

 Systrarna Jobs 

Lisbet Jobs (1909–61) och Gocken Jobs (1914–95) skapade keramik och mönster för textil. Utställningen visas 21.3 2020 - 30.5 2021.

 

 

Nationalmuseum 

 

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar både glaset, bruket och människorna. Utställningen pågår tillsvidare.

Utställningen British så in i Norden  pågår på Nordiska museet i Stockholm på plan 3, bredvid "Mitt 50-tal".  Se också utställningar om Folkkonst, Folkhemslägenheten, Hem och bostad, Leksaker med flera.

 

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre