Innehåll[Visa]

i Storbritannien under senare delen av 1800-talet reagerade mot tidens stil­imi­ta­tioner den industriella maskinproduktionen

och tog fasta på det hantverk­smässiga. Man beundrade medeltiden, gotikens former och arkitektur. Men dekorationen skulle enbart ha till uppgift att framhäva konstruktionen, allt för funktionens skull. Man förde också in en social dimension och man verkade för en full­värdig bostads­miljö och gedigna bruks­varor åt alla. Man ansåg också att konsten tillhör alla.

William Morris

Mest känd blev William Morris och rörelsen har haft stor betydelse för 1900-talets olika stilriktningar. Andra för­grunds­gestalter var C R Ash­bee, M H Baillie Scott, A H Mackmurdo och C F A. Voysey.

Läs mer om Arts and Crafts rörelssen ur boken De formade 1900-talet.

Tillbaka till början

_ _ _

Arts and Crafts Movement på Youtube

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre