Innehåll[Visa]

Konceptdesign

På 1990-talet fördes humor, lekfullhet och sinnlighet in i den internationella formgivningen. Känslor och beröring var honnörsord men också ett socialt engagemang. 

Utställningen Konceptdesign på Nationalmuseum 2005 presenterade svensk konceptdesign från 1995 - 2005. I programförklaringen kan man förstå att konceptdesign inte är en stil utan ett kritiskt förhållningssätt. Man undersökte problem och ställde frågor. Man vill skapa debatt, inte sälja. Det var en reaktion mot massproduktion och miljöförstöring och inte minst en reaktion mot det reducerade, förhatliga funktionalistiska formspråket.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre