Innehåll[Visa]

Vintage

kommer från latinet via engelskan och betyder ungefär en äldre vara av bra kvalitet, från början gällde det vinskörden och blev ett vin av "gammal fin årgång". Ordet har kommit att användas för annat än vin. Inom modet betyder vintage kläder från en annan epok. En del menar att kläderna bör vara 25 år gamla för att kallas vintage. Termen har börjat användas för annat än mode och kläder, kanske beroende på att det inte finns några bra ord för "antikt" som är yngre än hundra år. Ett ord som också används är Second hand.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre