Innehåll[Visa]

Shabby Chic - Rachel Ashwell

1989 öppnade stylisten Rachel Ashwell sin första butik i Kalifornien med vita möbelöverdrag och en blandning av loppisfynd och gamla möbler.  Hon kallade stilen Shabby Chic som nu är hennes eget varumärke. Stilen kan nästan ses som en undergroundrörelse, som påverkat inredning och antikmarknad under 1990-talet och det första decenniet på 2000-talet. Begreppet har blivit så populärt att det används allt bredare och mer för det som man egentligen skulle kunna kalla kitsch, men allt gammalt och slitet är inte shabby chic.

Inspiration hämtas från amerikanska västkusten och Kalifornien med en blandning av idéer från olika håll samt från "Engelsk Cottage" eller mer allmän “country”. Med mycket blommor och rosor och rysch. 

Shabby Chic i Sverige 

I Skandinavien betonas mer det som inte är så perfekt, en sliten yta och återbruk. Shabby Chic-stilen är här mer vit och stilren än de engelska och amerikanska varianterna, en ljusare, mindre prålig och mindre dekorerad stil. Vi har ju våra starka 1700- och 1800-talsrötter, i rokokon och den gustavianska stilen men även från allmogen! Inom antikbranschen har arvet från 1700-talet alltid omhuldats och blivit allt ljusare med åren. Och så har vi ju arvet från Sundborn, även om det var mer färg där. Föremålen och möblerna ska gärna vara gamla eller se så ut. Ytan ska vara nött och ha patina. Färgskalan är vit/antikvit/ljusgrå. Textilierna skiljer sig åt; i Amerika är de mer eleganta, i England lite mer romantiska och här i Skandinavien lite mer stilrena och nedtonade i färg och form.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre