Innehåll[Visa]

Shakerrörelsen

en protestantisk rörelse i Eng­land och Nordamerika, under mitten av 1800-talet, gjorde möbler med stränga krav på enkelhet, renhet och hög kvalitet, har haft återkommande stort inflytande under 1900-talet och föregrep funktionalismen.

Shakerstilen

Exempel på möbler var runda bord på tregrenad fot eller med fäll­klaf­far. Stolarna hade stegrygg, svarvade hörn­stol­par och benslåar. När möblerna inte an­vän­des hängdes de upp på knoppförsedda vägg­lister. Shakerhantverkarna gjorde flera uppfinningar, t ex stålpennan, kläd­nypan, cirkelsågen och revolver­svar­ven. Rörelsen var också först med att paketera och sälja fröer.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre