Innehåll[Visa]

Strömlinjeformen

kom från USA på 1930-talet med formgivare som till exempel Raymond Loewy och kan ses som ett uttryck av art déco-stilen. Den fick också inspiration från italienska futurister. Stilen uttryckte fart och effek­tivitet och formen var mjuk och rundad, inspirerad av flyget, en form som ger minsta möjliga motstånd vid rörelse genom luft eller vatten. Stilens anknytning till art déco visade sig i dekorativa detaljer som vingar och fartlinjer. Stilen var populär under 1950-talet och har senare använts inom fordonsindustrin för minsta möjliga luftmotstånd, till exempel Kenneth Granges höghastighetståg i Storbritannien.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre