Innehåll[Visa]

Sundborn och Ellen Key

Ellen Key skrev: ”Vill man se ett hem, vilket man med enkla medel nåt det hemtrevligaste och mest personliga intryck, då bör man helst besöka Carl Larssons hem uppe i Sundborn i Da­larne”. Hon påpekade att möblerna och anordningarna var så enkla att var och en skulle kunna åstadkomma något liknande ”ifall man nämligen har en konstnärligt vaken blick och en van hand, ty annars blir det naturligtvis inte vackert”.

Hemmet hos Carl Larsson och Karin Larsson

Hemmet i Sundborn var barnvänligt och funktionellt. På bilder ser man hur de relativt små utrymmena används på ett finurligt sätt, en hylla ovanför en dörr blir bokhylla, sängarna har sänglådor för förvaring och en tillstängd dörr har gjorts om till ett litet spritskåp. Karin Larsson sydde kläder till barnen som var lätta att röra sig i, hennes texti­lier var också påfallande konstnärliga och moderna. Även de möbler hon lät göra vittnar om intresse för den begynnande modernismen.

Förebild för heminredning och livsstil

Den heminredning och den livsstil som Karin och Carl Larsson konstnärligt skapade och avbildade i Lilla Hyttnäs i Sundborn och som Ellen Key propagerade för, går som en röd tråd genom svensk in­redning under hela 1900-talet. Den var i sin tur inspirerad av den engelska Arts and Craft-rörel­sen och av jugendstilen. I Lilla Hyttnäs kan man också se spår av den svenska gustavianska stilen och den svenska allmogestilen.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre