Innehåll[Visa]

Swedish Grace, svensk tjugotalsklassicism

Den svenska tjugotalsklassicismen kan ses som en utlöpare av art déco-stilen, men den hade ett ny­klas­siskt formspråk i gustaviansk anda och strävade mot vackrare var­dags­varor för folket. Den uttrycksfulla enkelheten och gracen uppfattades utomlands som specifikt svenska stildrag och gav upphov till uttrycket Swedish Grace, som myntades 1930 av den brittiske kritikern Morton Shand. Men enkelheten var en elegant enkelhet med noga genomtänkta detaljer och hög kvalitet i ut­fö­rande och med exklusiva material.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre