Innehåll[Visa]

Swedish modern - svensk funktionalism

Den svenska modernismen/funktionalismen kom att kallas Swedish Modern. Inför världsutställningen i New York 1939 beskrevs den i USA och Storbritannien som den nya stora inredningsstilen men i utställningskatalogen poängterar man att det egentligen inte är en stil utan en rörelse för bakom Swedish modern låg politiska och sociala idéer. Utmärkande var hög kvalitet på vardagsvaror, som skulle vara åtkomliga för alla genom utnyttjande av modern teknik; naturliga former och ärlig materialhantering; estetiskt tilltalande varor tack vare ett nära samarbete mellan konstnärer och tillver­kare.

Utställningskatalog Swedish modern

Utställ­ningskatalogen hette Swedish Arts and Crafts - Swedish Modern – A Movement towards Sanity in Design. I katalogen går man igenom den svenska stilhistorien från 1600-talet och framåt och påpekar i början att i ett land med långa och mörka vintrar är människor tvungna att tillbringa mycket tid inomhus och att hemmet då på ett naturligt sätt blir före­mål för mycken uppmärksamhet och omvårdnad.

Tillbaka till början

Drängahusets stilhistoria och design i bokform. 
Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs mycket mer om design och stilhistoria i böckerna av Eva Atle Bjarnestam:

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år  Läs ett utdrag ur Alla tiders stil
Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen över i empiren och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

IKEA design och identitet
 
I boken kan man följa företaget och sortimentet decennium för decennium, från 1940-talet till nu. IKEA är ett barn av sin tid men skriver också skickligt sin tids stil.
De formade 1900-talet : design a - ö 
Boken innehåller ca 1500 formgivare och designers, företag, föreningar, grupper m fl.
Bokpaket - särskilt erbjudande för alla tre