Innehåll[Visa]

Shabby Chic - Rachel Ashwell

1989 öppnade stylisten Rachel Ashwell sin första butik i Kalifornien med vita möbelöverdrag och en blandning av loppisfynd och gamla möbler.  Hon kallade stilen Shabby Chic som nu är hennes eget varumärke. Stilen kan nästan ses som en undergroundrörelse, som påverkat inredning och antikmarknad under 1990-talet och det första decenniet på 2000-talet. Begreppet har blivit så populärt att det används allt bredare och mer för det som man egentligen skulle kunna kalla kitsch, men allt gammalt och slitet är inte shabby chic.

Inspiration hämtas från amerikanska västkusten och Kalifornien med en blandning av idéer från olika håll samt från "Engelsk Cottage" eller mer allmän “country”. Med mycket blommor och rosor och rysch. 

Shabby Chic i Sverige 

I Skandinavien betonas mer det som inte är så perfekt, en sliten yta och återbruk. Shabby Chic-stilen är här mer vit och stilren än de engelska och amerikanska varianterna, en ljusare, mindre prålig och mindre dekorerad stil. Vi har ju våra starka 1700- och 1800-talsrötter, i rokokon och den gustavianska stilen men även från allmogen! Inom antikbranschen har arvet från 1700-talet alltid omhuldats och blivit allt ljusare med åren. Och så har vi ju arvet från Sundborn, även om det var mer färg där. Föremålen och möblerna ska gärna vara gamla eller se så ut. Ytan ska vara nött och ha patina. Färgskalan är vit/antikvit/ljusgrå. Textilierna skiljer sig åt; i Amerika är de mer eleganta, i England lite mer romantiska och här i Skandinavien lite mer stilrena och nedtonade i färg och form.

Tillbaka till början

Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs om design och stilhistoria av Eva Atle Bjarnestam: