Innehåll[Visa]

Sundborn och Ellen Key

Ellen Key skrev: ”Vill man se ett hem, vilket man med enkla medel nåt det hemtrevligaste och mest personliga intryck, då bör man helst besöka Carl Larssons hem uppe i Sundborn i Da­larne”. Hon påpekade att möblerna och anordningarna var så enkla att var och en skulle kunna åstadkomma något liknande ”ifall man nämligen har en konstnärligt vaken blick och en van hand, ty annars blir det naturligtvis inte vackert”.

Hemmet hos Carl Larsson och Karin Larsson

Hemmet i Sundborn var barnvänligt och funktionellt. På bilder ser man hur de relativt små utrymmena används på ett finurligt sätt, en hylla ovanför en dörr blir bokhylla, sängarna har sänglådor för förvaring och en tillstängd dörr har gjorts om till ett litet spritskåp. Karin Larsson sydde kläder till barnen som var lätta att röra sig i, hennes texti­lier var också påfallande konstnärliga och moderna. Även de möbler hon lät göra vittnar om intresse för den begynnande modernismen.

Förebild för heminredning och livsstil

Den heminredning och den livsstil som Karin och Carl Larsson konstnärligt skapade och avbildade i Lilla Hyttnäs i Sundborn och som Ellen Key propagerade för, går som en röd tråd genom svensk in­redning under hela 1900-talet. Den var i sin tur inspirerad av den engelska Arts and Craft-rörel­sen och av jugendstilen. I Lilla Hyttnäs kan man också se spår av den svenska gustavianska stilen och den svenska allmogestilen.

Tillbaka till början

Köp Evas böcker

AllaTreBb 
Läs om design och stilhistoria av Eva Atle Bjarnestam: