Innehåll[Visa]


eva2

Evas favoriter

 

 

Röhsska museet

Museet stänger för besök från och med 17 februari 2017 och öppnar igen den 2 juni 2018. VARFÖR? Jo man stänger "för att få möjlighet att arbeta med verksamhetsutveckling och skapa förutsättningar för en bra och säker arbetsmiljö."

Nina Due har utsetts till ny chef för museet från 1 september 2017. Hon har de senaste 15 åren arbetat i Storbritannien bland annat som utställningschef på Design Museum i London. För närvarande är hon lektor på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 går till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken.

Prisnämndens motivering:

Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.

Se tidigare pristagare.

 

Vandalorum i Värnamo

vandalorum logo

Eero Aarnio - vernissage 3 juni

 

 

 

Nationalmuseum

i Stockholm är stängt för renovering. ”Nya Nationalmuseum”  beräknas öppna hösten 2018. Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern är museets arena för form och design under renoveringstiden. 

Kommande utställning:

Hundra år av finsk design
Ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling
20 juni – 29 oktober 2017
Utställningen speglar den framväxande nationen Finland från sekelskiftet 1800/1900 till 2016. Rafaela och Kaj Forsbloms unika samling av design- och konsthantverksföremål har aldrig  tidigare visats offentligt i den här omfattningen. Utställningen presenterar såväl originalmöbler av arkitekten Eliel Saarinen som helt nya objekt i glas av formgivaren Ilkka Suppanen.

Gustavsbergs porslinsmuseum visar 17 juni - 3 september, i samarbete med Nationalmuseum, utställningen Wilhelm Kåge – från arbetarservis till drakfisk

 

Nordiska museet

I utställningen Nordiskt ljus berättas om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Fler utställningar som visas "tills vidare": Hem och bostad, Migrationens ansikte, Folkkonst, Dockskåp, Modemakt, Textilgalleriet med flera.

 

arkdes logo

 

JosefF ARKM.1968 11 07Är det bara jag som har problem med ArkDes hemsida - kan inte scrolla!!
Kan ändå se att det visas en utställnng om Josef Frank till och med 27 augusti 2017.

Josef Frank - Against Design

Man har bearbetad den stora utställning från MAK i Wien.

Apropå Josef Frank: till och med 7 maj 2017 pågår utställningen Josef Frank Patterns-Furniture-Paintings i Fashion and Textile Museum i London.  

 

 

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

30 år som formgivare - Gunnel SahlinSahlin

I utställningen, som pågår till och med 20 augusti 2017, visas både delar av hennes omfattande produktion under trettio år, liksom nyblåst glas från 2016. Här ges återblickar på decenniers mode- och stilideal, som Gunnel Sahlin har varit delaktig i att skapa.

Kommande utställning i juni: Länge leve Kosta!

 

Designmuseum Danmark

Erik Mortensen Haute Couture visas 16 juni 2017 - 3 januari 2018

Utställningen visar haute couture-kreationer av den danske modeskaparen Erik Mortensen för modehusen Pierre Balmain og Jean Louis Scherrer under perioden 1982-95.

 

MOMA, Museum of Modern Art 

Det är 150 år sedan den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright föddes. MoMA i New York visar
Frank Lloyd Wright at 150: Unpacking the Archive 
12 juni-1 oktober 2017

Utställningen omfattar cirka 450 verk från 1890-talet till 1950-talet, inklusive ritningar, modeller, filmer, tv-sändningar, möbler, textilier, målningar, fotografier tillsammans med ett antal verk som sällan eller aldrig har blivit offentligt utställda.

 

DanskdesigniMoskvaMoskva designmuseum visar till och med 11 juni 2017

The Legends of Danish design
De åtta mest kända stolarna av åtta danska formgivare - Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Kaare Klint, Finn Juhl, Grete Jalk, Poul Kjaerholm och Verner Panton samt Artichoke-lampan av Poul Henningsen. Utställningen kompletteras med ritningar, skisser, foton och videomaterial från arkiven som berättar om varje stol, författare och epok.

 

World Design Capital är ett initiativ för att uppmuntra städer som utnyttjar design som ett verktyg för att förbättra det sociala, kulturella och ekonomiska stadslivet. Under hela året pågår program med design som tema. Bakom det hela ligger "International Council of Societies Industrial Design". En stad utses vartannat år. 2012 var det Helsingfors. 2014 var det Kapstaden i Sydafrika. Och 2016 var det Taiwans huvdstad Taipei.

Tilllbaka till början

 

Länkar till fler designmuseer i världen!