Innehåll[Visa]

eva2

Evas favoriter

 

 

 

30 år som formgivare - Gunnel SahlinSahlin

Utställning fram till 15 januari 2017, Västerbottens museum, Umeå.
I utställningen visas både delar av hennes omfattande produktion under trettio år, liksom nyblåst glas från 2016. Här ges återblickar på decenniers mode- och stilideal, som Gunnel Sahlin har varit delaktig i att skapa.

 


Röhsska museet 

Museet stänger för besök från och med 17 februari 2017 och öppnar igen den 2 juni 2018. VARFÖR? Jo man stänger "för att få möjlighet att arbeta med verksamhetsutveckling och skapa förutsättningar för en bra och säker arbetsmiljö."

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016 går till den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard. 

Prisnämndens motivering:

Margrethe Odgaard använder textil som utgångspunkt i sin formgivning. Infallsvinkeln är på samma gång hantverksmässig, taktil och genomarbetad – hon tänker med händerna. Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet. Hennes konstnärliga vision drivs av önskan om att skapa och berika på ett sätt där kunskap, idéer och färdigheter oupphörligt och generöst delas.

Se tidigare pristagare.

 

Vandalorum i Värnamo

vandalorum logo

Jonas Bohlin: 9 episoder
Vernissage 21 januari 2017, Formladan

Premiärutställningen i Formladan. Utställningen innehåller flera nya verk av Jonas Bohlin. Den åtföljs av en katalog med en nyskriven text av dramatikern och poeten Lars Norén.

 

Nationalmuseum

i Stockholm är stängt för renovering. ”Nya Nationalmuseum”  beräknas öppna 2017. Under renoveringen flyttar museiverksamheten ut genom samarbete med museer och konsthallar, i Sverige och utomlands. Man håller tillfälligt till hos Konstakademien på Fredsgatan 12. Där kommer man att ha utställningar, programverksamhet och butik. 

Förkroppsligat. Pågående konsthantverk i gränslandet

Visas fram till 15 januari 2017 på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern. Utställningen rör sig i gränslandet mellan konst och konsthantverk och utmanar den traditionella synen på vad konsthantverk kan vara. 


Nordiska museet

I utställningen Nordiskt ljus berättas om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Visas tills vidare.

 

arkdes logo

 

Är det bara jag som har problem med ArkDes hemsida - kan inte scrolla!! Kan ändå se att det kommer en utställnng om Josef Frank i mars...

 

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Väldigt mycke Vicke - Donation från Marianne och Vicke Lindstrands stiftelse. Tavlor, keramik, skulpturer och glas av Vicke Lindstrand. Visas till och med 26 februari 2017.

Textilmuseet i Borås

till och med 26 mars 2017 visas utställningen Shapes of fashion - Nordic Artwear. Kan man gå klädd i en skulptur? Utställningen utforskar gränslandet mellan modedesign och konst. Här visas ett femtiotal unika verk av tolv nordiska modeskapare som på olika sätt tänjer på gränserna för vad ett plagg kan uttrycka.

Designmuseet i Helsingfors

visar en omfattande utställning med produktion av Kirsti Rantanen (f. 1930) som är en betydelsefull finsk textilkonstnär och pionjär inom textilkonst.

---

World Design Capital är ett initiativ för att uppmuntra städer som utnyttjar design som ett verktyg för att förbättra det sociala, kulturella och ekonomiska stadslivet. Under hela året pågår program med design som tema. Bakom det hela ligger "International Council of Societies Industrial Design". En stad utses vartannat år. 2012 var det Helsingfors. 2014 var det Kapstaden i Sydafrika. Och 2016 är det Taiwans huvdstad Taipei.

Tilllbaka till början

 

Länkar till fler designmuseer i världen!